Артеріальна гіпертонія (гіпертонічна хвороба, артеріальна гіпертензія) – одне з найбільш поширених хронічних захворювань у світі та в Україні зокрема. Перший Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією пройшов 14 травня 2005 року. З 2006 року Всесвітня Ліга Гіпертонії (World Hypertension League) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) встановили щорічні події, присвячені цій темі, на 17 травня.

Мета проведення заходів, присвячених Всесвітньому дню боротьби з артеріальною гіпертензією, – підвищення інформованості населення про серйозні ускладнення хвороби,  поширення інформації про те, як можна запобігти розвитку цього захворювання.

Що ж таке артеріальна гіпертонія або гіпертонічна хвороба, артеріальна гіпертензія?

Це хронічне захворювання, яке супроводжується стійким підвищенням артеріального тиску вище допустимих меж (систолічний тиск вище 139 мм рт. ст. або (та) діастолічний тиск вище 89 мм рт. ст.).

Є два показника артеріального тиску: 

систолічний артеріальний тиск – тиск в артеріях, який створюється при скороченні серця і викиді крові в артеріальну частину судинної системи;

 діастолічний артеріальний тиск – тиск в артеріях в момент розслаблення серця, під час якого відбувається його наповнення перед наступним скороченням.

Трохи статистики

Серед загальної кількості захворювань серцево-судинної системи найбільш розповсюдженим захворюванням є гіпертонічна хвороба  – понад 45%.  Станом на початок поточного року в закладах охорони здоров’я, що належать комунальній власності територіальної громади м. Києва, було зареєстровано понад 699 тисяч  випадків гіпертонічної хвороби, в тому числі 41 тисячу випадків – вперше в житті. Виявляється ця патологія і серед дітей (284 випадки), але найбільше гіпертонічна хвороба поширена серед дорослого населення – майже 30% осіб віком 18 років і старші страждають на артеріальну гіпертонію.

Серед всіх форм гіпертонічної хвороби, що виявляється, –  майже 30%  припадає на так звану ессенціальну (неускладнену) гіпертонію, 45% – на гіпертонію з ішемічною хворобою серця, 25% – на гіпертонію з цереброваскулярною хворобою.

Щорічно від хвороб системи кровообігу помирає понад 20 тисяч жителів міста. Смертність від захворювань  системи кровообігу найвища і в 2019 році становила понад 64 % від загальної кількості померлих.  В 2018 році 1100 хворих померло від інфаркту міокарда (37,8 на 100 тисяч населення) та 2493 – від інсульту головного мозку  (85,7 на 100 тисяч населення).

Симптоми артеріальної гіпертонії

Протягом деякого часу пацієнти  можуть не знати про свою хворобу, не пред’являти  скарг, мати високу життєву активність, хоча іноді можуть траплятися напади нудоти, вираженої слабкості та запаморочення. Але і тоді багато хто вважає, що все це від перевтоми. Скарги при гіпертонії виникають в тому випадку, коли уражаються так звані  органи-мішені, найбільш чутливі до підйому артеріального тиску. Поява у пацієнта запаморочення, головного болю, шуму в голові, зниження пам’яті та дієздатності вказують на початкові зміни мозкового кровообігу. Задишка при фізичному навантаженні, скарги на серцевий біль є ознакою  гіпертрофії лівого шлуночку серця. Ураження судин очей призводить до погіршення зору, розвитку сліпоти. Постійний високий артеріальний тиск часто призводить до ураження нирок.

Фактори ризику артеріальної гіпертонії 

  • Спадковість – люди, у яких серед родичів є хворі на гіпертонічну хворобу, найбільш схильні до розвитку в них цієї патології
  • Чоловіча стать (встановлено, що  захворюваність чоловіків артеріальною гіпертонією достовірно вище, ніж захворюваність жінок. Справа в тому, що жіночі статеві гормони (естрогени) перешкоджають розвитку гіпертонічної хвороби. Але такий захист, нажаль, недовговічний. Настає клімактеричний період, рятівна дія естрогенів закінчується, і захворюваність жінок вирівнюється із захворюваністю чоловіків)
  • Підвищена маса тіла
  • Малорухомий спосіб життя
  • Надмірне вживання алкоголю
  • Вживання великої кількості солі з їжею  
  • Надмірне вживання тваринних жирів
  • Паління
  • Стреси (коли в кров поступає велика кількість «пресорних» гормонів, тобто таких, що  викликають спазм артерій)

Ускладнення при артеріальній гіпертонії

  • гіпертонічні кризи
  • порушення мозкового кровообігу (геморагічні або ішемічні інсульти)
  • інфаркт миокарду
  • нефросклероз (зморщена нирка)
  • серцева недостатність
  • аневризма аорти

Профілактика артеріальної гіпертонії 

  • відмова від паління
  • нормалізація маси тіла
  • зниження споживання алкогольних напоїв < 30 г алкоголю за добу у чоловіків
  • і 20 г на добу у жінок
  • збільшення фізичного навантаження — регулярні фізичні вправи по 30-40 хвилин не менше 4 разів на тиждень
  • зниження вживання харчової солі до 5 г на добу
  • зміна режиму харчування зі збільшенням споживання рослинної їжі, зменшенням вживання тваринних жирів, збільшенням в раціоні калію, кальцію, що містяться в овочах, фруктах, зернових,  та магнію, що міститься в молочних продуктах.

За даними ВООЗ, профілактика, спрямована на зміну способу життя, є універсальною «вакциною» проти артеріальної гіпертензії, а застосування зазначених заходів сприяє зменшенню її нових випадків на 50%.

Людина повинна знати свій артеріальний тиск (АТ), розуміти підвищений він чи ні. При наявності артеріальної гіпертонії  – лікувати її. Для цього різні експертні групи рекомендують проводити регулярні вимірювання AT практично здоровим людям. Саме усвідомлення свого стану може мотивувати зміну способу життя людини (відмову від шкідливих звичок, раціональне харчування тощо). Доведено, що своєчасне лікування артеріальної гіпертонії  може зменшити імовірність розвитку і більш тяжкого перебігу захворювання. Зниження навіть незначних підвищень AT зменшує захворюваність і смертність від хвороб системи кровообігу. Чим нижчий рівень AT, тим менший ризик мозкових інсультів та ішемічної хвороби серця.